U bent hier
2018 - 11 - 08

Het nieuwe Paneltim Venti paneel in 35 mm: dunner, lichter en multifunctioneel

Al jarenlang maakt Paneltim furore met het Venti paneel in dikte 50 mm: een kunststof paneel voor hokafscheidingen in dierenstallen met gleuven voor optimale luchtcirculatie. Dankzij de gleuven in dit kunststof paneel behouden de dieren visueel contact, wat stress reducerend werkt en het dierenwelzijn bevordert. Door de jaren heen is het Venti paneel steeds verbeterd. Zo zijn de gleuven smaller geworden en is het aantal gleuven per paneel toegenomen. De huidige Venti panelen bevatten twaalf gleuven van dertig millimeter breed. Nu is het tijd voor de volgende stap in de ontwikkeling van het Venti paneel: een dunner paneel dat nog smaller, lichter en multifunctioneel is. Het nieuwe Paneltim Venti paneel is 35 mm dik, is beschikbaar in 2 formaten (800 x 1200 mm en 1000 x 1200 mm) en weegt amper 8 kg per m². In dit artikel leest u alles over de voordelen en toepassingen van dit gloednieuwe paneel;

Een korte geschiedenis van het Venti paneel

Paneltim beschikt over jarenlange ervaring op het gebied van holle kunststof panelen met een interne cellenstructuur voor diverse toepassingen. Paneltim panelen waren de eerste kunststof panelen op de markt met holle cellen. Door de interne cellenstructuur van 50 x 100 mm, zijn de panelen zeer licht en toch sterk. Daarnaast zijn de panelen gemaakt van een soort kunststof (PP COPO) dat gemakkelijk te bewerken en te reinigen is. De panelen werden twintig jaar geleden uitgevonden voor de inrichting van varkensstallen. In deze sector is Paneltim daarom ook vandaag de dag nog marktleider op het gebied van stalpanelen. Met de lancering van het Venti paneel in 1997 kwam er een stalpaneel beschikbaar waarmee het fysieke neus-tegen-neuscontact tussen dieren werd beperkt, zonder dat dit ten koste ging van de luchtcirculatie in de stal. De stalpanelen worden geproduceerd door twee helften aan elkaar te lassen, vandaar de term ‘sandwichpaneel’. Hierdoor ontstaat een paneel dat aan de buitenkant volledig gesloten is, wat de hygiëne bevordert, en aan de binnenkant een holle celstructuur heeft.

Het nieuwe Venti paneel in 35 mm: smaller, lichter en breder inzetbaar

Tot nu toe werd het Paneltim Venti paneel met name ingezet in varkensstallen. Varkens worden meestal ruim honderd kilo voordat ze worden geslacht. Daardoor moeten de panelen sterk zijn. Venti panelen hadden daarom tot nu toe altijd een standaarddikte van 50 mm. Naast dit vertrouwde model is er nu ook een Venti paneel verkrijgbaar met een dikte van 35 mm. Dit is een subtiele aanpassing die een belangrijk verschil maakt. Voor sommige toepassingen is de sterkte die Venti panelen van 50 mm biedt namelijk niet nodig. Het Venti paneel is in de nieuwe vorm van 35 mm geoptimaliseerd voor kleinere en minder zware dieren. De panelen zijn niet alleen smaller, maar ook lichter. Hierdoor zijn deze panelen veelzijdiger inzetbaar voor de dierenhuisvesting. Zo zijn de panelen nu ook geschikt voor hokafscheiding bij schapen en geiten. De panelen van 50 mm dik zouden ook ingezet kunnen worden voor kleinere en lichtere dieren, zoals biggen, maar zijn hier eigenlijk overgekwalificeerd voor. Daar is nu een passend alternatief voor beschikbaar.

Voordelen van Paneltim Venti panelen ten opzichte van alternatieven

Paneltim Venti panelen versus metalen hekwerken

Het Venti paneel is een uitstekend alternatief voor een metalen hekwerk als hokafscheiding. Metalen hekwerken zijn over het algemeen moeilijker te reinigen. Omdat het hekwerk bestaat uit dunne staven, komt het meeste water naast het hekwerk terecht. Bovendien roest een metalen hekwerk, wat bij Paneltim Venti onmogelijk is. Metalen hekwerken hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer tien jaar. Paneltim panelen gaan daarentegen minstens twintig jaar mee. De eerste panelen die in 1997 geplaatst zijn, staan er nog steeds. Het grootste nadeel aan een metalen hekwerk is dat de dieren zeer gemakkelijk fysiek contact met elkaar kunnen hebben, omdat de openingen groot zijn en over de hele hoogte van de hokafscheiding lopen. Dit vergroot de kans op ziekteoverdracht.  Door de gleuven in de Venti panelen, hebben de dieren wel visueel contact met elkaar, maar niet fysiek. Bovendien zijn de panelen dicht aan de onderkant; de gleuven starten pas vanaf dertig of vijftig centimeter. Hierdoor wordt de kans op ziekteoverdracht geminimaliseerd.

Paneltim Venti panelen versus betonnen hokafscheidingen

Een andere vorm van hokafscheiding die vaak gebruikt wordt, is een betonnen hokafscheiding. Dit heeft als nadelen dat het poreus en ook moeilijk te reinigen is. Het gladde oppervlak van de Venti panelen is niet absorberend en water- en vuilafstotend en makkelijk te reinigen. De panelen zijn bovendien perfect op maat te maken, tot op de millimeter nauwkeurig. Daarnaast is er een enorm verschil in gewicht. Paneltim Venti panelen wegen nog geen tien kilo per vierkante meter. Hierdoor is het paneel dus zo op te pakken en te verzetten. Met een minimum aan bevestigingsonderdelen zijn de Venti panelen ook nog eens snel te monteren.

Paneltim Venti panelen versus andere kunststof panelen

Een derde alternatief zijn andere kunststof panelen. De meest gebruikte kunststof is pvc. Deze panelen zijn vaak open aan de uiteinden, terwijl Paneltim Venti panelen een gesloten cellenstructuur hebben. Pvc-panelen zijn wel gemakkelijk te reinigen aan de buitenkant, maar deze panelen hopen vuil op aan de binnenkant. Afdichting van de open einden lost dit probleem niet helemaal op; er wordt namelijk gereinigd met een hogedrukreiniger in dierenstallen, waardoor er na verloop van tijd toch weer vocht en vuil de panelen binnendringt. Het vuil en de bacteriën hoopt zich vervolgens op aan de binnenkant, waardoor het desinfecteren van de stal onmogelijk wordt.

Paneltim panelen voor een optimale hygiëne

Paneltim Venti panelen zijn over het algemeen dus beter te reinigen, het visueel contact tussen de dieren en de luchtcirculatie wordt behouden, terwijl het fysieke contact tussen de dieren beperkt wordt. Dit laatste is van belang als er bijvoorbeeld een ziekte uitbreekt. De ziekte wordt dan namelijk niet gemakkelijk overgedragen aan dieren in het aansluitende hok. Het voorkomen van ziektes bij de dieren is cruciaal, om ze zo min mogelijk antibiotica toe te moeten dienen. Als mensen dieren opeten die antibiotica hebben gekregen, worden deze mensen immers resistenter tegen die specifieke antibiotica. Daardoor zijn er steeds nieuwe en zwaardere antibiotica nodig. Een belangrijk doel in de veeteelt is daarom het verminderen, en in de toekomst uitsluiten, van antibioticagebruik voor dieren. Om dat te kunnen bereiken is het zeer belangrijk dat de leefomgevingen van de dieren makkelijk reinigbaar zijn. Paneltim maakt het varkenshouders gemakkelijker om aan de hoge sanitaire en hygiënische normen te voldoen.

Duurzame panelen

Een belangrijke doelstelling van Paneltim is om steeds meer gerecycleerd materiaal te gebruiken bij de productie van de panelen die gebruikt worden in dierenstallen. Paneltim wil voorkomen dat de kunststofberg op de planeet groter wordt. Het materiaal dat gebruikt wordt voor Paneltim Venti panelen (PP COPO), is niet alleen makkelijk schoon te maken, het is ook makkelijk recycleerbaar en het wordt zoveel mogelijk gemaakt van gerecycleerd materiaal. Deze trend wil Paneltim de komende jaren aanhouden.

Ook goed voor de portemonnee

De nieuwe Paneltim Venti panelen zijn dunner en daardoor ook goedkoper. De levenscyclus van de panelen, mits goed gemonteerd, is daarnaast bijzonder lang. De investering wordt dus vrij snel terugverdiend. In principe hoeven de panelen niet meer vervangen te worden na plaatsing. Ook het feit dat Paneltim Venti panelen beter te reinigen zijn dan alternatieven, is een blijvend voordeel. Op termijn is er minder water nodig voor het reinigen van de panelen in vergelijking met alternatieve materialen. Overtollig water wordt meestal mest, omdat het zich hierbij voegt. Door Paneltim Venti panelen te gebruiken ontstaat dus ook minder mest, wat ook kosten bespaart. Bovendien gaat het reinigen sneller waardoor ook nog eens kostbare tijd gewonnen wordt.

Paneltim Venti panelen in 35 mm zijn multifunctioneel

Met het Paneltim Venti paneel zijn er talloze variaties mogelijk zijn. De Venti panelen van 35 mm dik hebben namelijk een dubbele rib onderaan het gedeelte met de gleuven. Tussen de dubbele rib is net genoeg plaats voor een zaagblad. Hierdoor kunnen de stalpanelen doorgezaagd worden en behouden de losse gedeeltes van het paneel toch gesloten randen. Deze kunnen zo ergens anders voor gebruikt worden. Het is perfect mogelijk om het gedeelte met gleuven bijvoorbeeld direct op de grond te plaatsen met daarboven op een metalen hekwerk. Dit biedt een nog grotere luchtdoorstroming, wat in landen waar extreme hitte voorkomt nodig kan zijn, zoals in Mexico. Het is ook mogelijk om een paneel te creëren met een dubbele set gleuven, zowel aan de onderkant als de bovenkant. Het dichte gedeelte wordt dan afgezaagd en de gedeelten met gleuven worden aan elkaar gesmolten. Ook hierbij wordt de luchtcirculatie verder bevorderd. Kortom, er zijn heel wat combinaties mogelijk. Paneltim Venti panelen zijn altijd op maat te maken en aan te passen aan uw situatie.

Uitgebreid dealernetwerk

Paneltim panelen zijn verkrijgbaar via een wereldwijd dealernetwerk.